Нова порция фалшиви новини около войната между Израел и Хамас. Видео,

...
Нова порция фалшиви новини около войната между Израел и Хамас. Видео,
Коментари Харесай

Видео на деца, затворени в клетки, обикаля интернет, коментарът на специалистите

Нова порция подправени вести към войната сред Израел и „ Хамас ”.  Видео, което демонстрира деца, затворени в кафези, се популяризира в обществените мрежи с изказвания, че децата са пленени по време на войната в Близкия Изток, предаде .

В обществените мрежи изявления и мнения стартират две изцяло противоположни версии. Едната е, че това са деца от Израел, пленени от „ Хамас ”, а другата е, че са палестински деца, отвлечени от Израел.

Проверка на Factcheck.bg демонстрира, че същото видео е било оповестено на 5 октомври, или два дни преди " Хамас " да нападне Израел в ранните часове на 7 октомври 2023 година Това е и единственият факт, който може да бъде доказан – че видеото демонстрира събитие отпреди експлоадирането на актуалната война.

Това, че видеото не е настоящо, потвърждават и фотоси на екрана, направени от израелската платформа за инспекция на обстоятелства FakeReporter. Според инспекцията им, разпространена на 9 октомври 2023 година, фрагментите с децата са били налични в TikTok най-малко от 5 октомври
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР